Харчування спортсменів – крайнощі та упередження

12.02.2018
Харчування спортсменів - крайнощі та упередження

Член команди NUTREND Валентина Молчанець аро особливості харчування в спорті.

В наш час при надлишку інформації і легкої доступності до цієї ж самої інформації світ переповнений псевдознаннями, псевдодослідженнями і псевдоекспертами. Особливо актуально це стало помітно в сферах спорту та харчування.

Псевдотренери, які “старанно вчилися” в ютубі і ще не встигли угробити деякі детальки свого тіла, почали гробити їх іншим людям, так ще й за чималі гроші… «ЗОЖнікі» і «ППшнікі» в свою чергу роздають поради великій кількості людей, які потім, немов вірус, поширюються з блискавичною швидкістю і не дуже хорошими наслідками.

Ці вищевказані “знавці” з впевненістю демонізують окремі продукти харчування і ідеалізують інші.

Міфи та легенди здорового харчування 21 століття

Область харчування все більше занурюється в туман міфів, легенд та інших байок блогерів і “експертів”. Особливо часто доводиться чути: «А ось Маша з Фейсбуку сказала, що не більше двох яєць на день можна їсти». Мені, ось особисто, було б дуже цікаво у цієї Маші запитати: «А що з з третім яйцем трапиться? Вилізе назад, як у курки?» Або нещодавно мені розповіли: «Наташка їсть 5 разів на день і по 3 літри води п”є! Виглядає ж відмінно, значить потрібно 100%, як Наташка робити!»

Ці ж самі люди “сидять” тижнями на різноманітних смузі, а потім проводять години в туалеті, думаючи, що саме так і повинна виглядати ДЕТОКСИКАЦІЯ. Насправді – це просто діарея. Так, буква та сама, а ось ефекти різні;).

Люди їдять лише вівсянку і курогрудку з дня у день, терплять і страждають, думаючи, що вони роблять героїчний вчинок для свого здоров”я. А потім з подивом виявляють, що краще їм не стає, ну або стає, але не на довго (дивлячись, звичайно ж, яка ситуація з харчуванням була до цього “героїзму”).

Пам”ятаю, коли вперше почали говорити, що яйця – це взагалі вселенське зло і безперечна шкода для нашого здоров”я через ХОЛЕСТЕРИНОВИЙ жовток… Типу яйця – це жесть, як погано, а маргарин – це добре… А пам”ятаєте, коли почався БУМ знежирених продуктів? І більшість «ЗОЖників» почали штурмувати магазини, бігаючи від полиці до полиці за продуктами без жиру… Якщо молоко, то максимум 0,5% жирності, сир – тільки 0% жирності… Це не можна – там жир! А там яєчний жовток – точно не можна! Зате їсти по 5-6 разів на день це нормально… І обов”язково по 2-3 літри чистої води!

Люди забувають, що кожен продукт завжди має дві сторони медалі. І якщо цим, ще раз повторюся, БУДЬ-ЯКИМ ПРОДУКТОМ зловживати – друга, темна сторона медалі обов”язково покаже своє личко…

Спробую пояснити на прикладі: коли людина їсть щодня одну вівсянку з горішками на сніданок, вона, по-перше, позбавляє себе безлічі інших корисних мікро- та макроелементів, які повинні надходити в цей прийом їжі. А по-друге, наприклад, накопичує фітинову кислоту, яка в свою чергу не дає належним чином засвоюватися важливим мінералам в нашому організмі.

Приклад номер 2: всі знають про такі мега корисні продукти, як селера і броколі. Однак навіть ці суперфуди в великих кількостях у дівчат, наприклад, значно збільшують менструації. І так з кожним продуктом, адже таких прикладів зловживання можна навести дуже багато.

Всі продукти – шкідливо-корисні.

І ступінь цієї шкоди або користі залежить від наукових знань вживання даного продукту і кількості його вживання. Як ще давно виявив і сказав Парацельс: “Все є отрута. Ніщо не позбавлене отруйності. І тільки доза відрізняє отруту від ліків”. Тому краще, що ви можете зробити для себе і свого організму – це максимально урізноманітнити свій раціон і не зловживати навіть найкращими і найкориснішими продуктами. Тонна брокколі вам на користь точно не піде…

5 істин здорового харчування

Пам’ятайте про п’ять істин здорового харчування:

Різноманітність. Намагайтесь якомога більше урізноманітнювати свій раціон. Це найважливіше завдання.

Збалансованість. У кожному прийомі їжі повинні бути і білки, і жири, і вуглеводи (складні).

Простота і локалізація. Не женіться за суперфудами і “заморськими” продуктами (напр. авокадо, кіноа, чіа, горіхи макадамія, ягоди годжі, кокосове молоко і т.д.). Так, вони, безумовно, джерело багатьох корисних речовин. Але, слід пам”ятати, що наш мікробіом звик до продуктів локального походження.

Індивідуальність. Кожен організм індивідуальний, в кожного свій вік, мікробіом, слабкі та сильні сторони. І те, що відмінно підходить одній людині, може сильно нашкодити іншій.

Кількість. Якими б корисними продукти не були, якщо Ви встаєте з-за столу і бажаєте лише прилягти, щоб “зав”язати жирок” і не робити зайвих рухів – це вже перебір. І нічого хорошого це за собою не несе. Особливо, якщо це відбувається систематично. Ви, в першу чергу, людина думаюча і Ви можете і повинні себе в цьому питанні контролювати. Адже їжа – це наша енергія, наше “паливо”, щоб жити та творити, але не сам сенс життя. І від Вашого вибору залежить Ваше здоров”я.

Думайте, аналізуйте, перевіряйте і ніколи не впадайте в крайнощі!

© 2020, Nutrend, автор Валентина Молчанець. При будь-якому використанні матеріалу зазначення його авторства та активне посилання на сайт Нутренд www.nutrend.com.ua (спортивне харчування в Україні) є обов’язковими.

Нагору
Кошик

Немає товарів у кошику.